Kränkande behandling
I skolan har alla barn och elever rätt att känna sig trygga, respekterade och sedda. När någon blir utsatt för ett beteende som sårar eller förminskar, utan att det rör sig om diskriminering, kallas det kränkande behandling.

Vad är en kränkning?
Definition enligt skollagen
"Kränkande behandling: Ett uppträdande som – utan att vara diskriminering – kränker ett barns eller en elevs värdighet."
(Skollagen 6 kap. 3 §)
Det kan handla om ord, handlingar eller bemötanden – både enstaka händelser och upprepade mönster.
Olika typer av kränkningar
Kränkningar kan ske på olika sätt:
- Fysiska – t.ex. knuffar, slag eller att blockera någons väg.
- Verbala – t.ex. elaka kommentarer, öknamn eller hot.
- Psykosociala – t.ex. utfrysning, ignorering eller ryktesspridning.
- Digitala – t.ex. kränkande kommentarer eller bilder på sociala medier.
En kränkning behöver inte vara medveten eller avsiktlig för att räknas. Det avgörande är hur den upplevs av den som utsätts. Det är skolans ansvar att omedelbart agera oavsett vilken typ av det handlar om.
Läs mer om kränkande behandling
Anmälan om kränkande behandling
För personal i Eskilstunas kommunala skolor finns anmälningsformulär på Intranätet. Om du är personal i Eskilstunas kommunala grundskolor hittar du dessutom anmälningsformulär i Vklass.
Kränkande behandling i Prorenata
Kränkningsärenden hanteras i vårt digitala journalsystem Prorenata. Via länken nedan hittar du information om hur du registrerar anmälningar, genomför utredningar och följer de rutiner som gäller i Eskilstuna kommuns skolor. Instruktionsfilmerna guidar dig genom processen i Prorenata, steg för steg.